Een bijeenkomst over duurzaamheid die de gemeente ’s-Hertogenbosch eind 2019 organiseerde, zette José Stikkers, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VVE) van één van de zes flats die dwars op de Pettelaarseweg staan, aan het denken. Wat konden zij vanuit de VVE doen om hun appartementen duurzamer en daarmee energiezuiniger te krijgen?
Vanuit de gemeente kregen de zes subsidie om een extern bureau een quickscan van hun appartementen te laten uitvoeren. “Dat leverde een dik rapport op met allerlei aanbevelingen om te verduurzamen”, vertelt José. “Niet gek, want onze appartementen zijn al van eind jaren ’50 en begin jaren ’60.” Om alle maatregelen en tips uit te voeren die in het rapport stonden, moest de VVE wel een flink gevulde portemonnee hebben. José: “Die beslissing was snel genomen, dat geld hebben we niet. We gaan verduurzamen, maar stapsgewijs. Het zal geld kosten, maar het moet ook geld en comfort opleveren.”
In coronatijd stond het verduurzamen van de appartementen op een lager pitje. Toch hebben ze in die tijd wel een wensenlijst gemaakt. “Dat was nog best ingewikkeld”, vertelt José. “Je wilt starten met een maatregel waar alle bewoners het voordeel van zien. In ons gebouw hebben we namelijk al dubbel glas en is zeven jaar geleden het dak geïsoleerd.”
De beste optie om als eerste maatregel uit te voeren, lijken nu zonnepanelen. “Daarmee kunnen we fors besparen op de elektriciteit van de liften en het licht in de centrale hal en de bergingen”, zegt José. Komende februari hopen ze een concreet plan te kunnen presenteren aan alle bewoners. “Hopelijk zien alle bewoners de voordelen van deze verduurzamingsmaatregel en stemmen ze in met het plan.”
Via ‘n oproep in de buurtkrant Zuid heeft José inmiddels contact met andere VVE’s in de wijk Zuid. Ze praten samen over het thema duurzaamheid. “Leuk én nuttig”, zegt José. “Dit thema raakt iedereen. We wisselen tips en ideeën uit. Zo leren we van elkaar.”
Wanneer zet jij de stap?
Maak NU ook gebruik van advies en subsidie.