De watervriendelijke tuin
Het klimaat verandert en dat heeft effect op het leefklimaat in onze dorpen en steden. Een bekend voorbeeld is heviger neerslag, met een grotere kans op overstroming tot gevolg. Minder bekend is dat klimaatverandering ook effect heeft op onder andere de lucht- en waterkwaliteit en de opwarming van de stad. Waterschap en gemeenten nemen diverse maatregelen in de openbare ruimte om met klimaatverandering om te gaan.
Ook jij kunt een bijdrage leveren. Kleine aanpassingen en slimme maatregelen in en om jouw tuin dragen bij aan het klimaatbestendig maken van onze leefomgeving. Zo vangen groene tuinen regenwater op en zorgen ze voor verkoeling in hete zomers. Doe je mee?
Kleine veranderingen, groot plezier
Met kleine veranderingen en slimme maatregelen is het mogelijk om het regenwater te gebruiken in jouw tuin. Je kunt klein beginnen en een regenton kopen bij een tuincentrum. Wil je het serieuzer aanpakken, laat dan een hovenier een voorstel maken voor een regenwaterbestendige tuin. Dat hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Sterker nog: op termijn heb je veel voordeel van een regenwaterbestendige tuin. Het bespaart kostbaar drinkwater, is goed voor je tuin en voorkomt wateroverlast. Groen zorgt ook voor verkoeling tijdens hete zomers. Jij kunt zo optimaal genieten van je tuin en samen maken we onze gemeente regenwaterproof!
Bekijk op de website van Huisje Boompje Beter alle acties voor een watervriendelijke tuin.
Wat doen we al?
Tijdens werkzaamheden in de openbare ruimte zien we kansen om onze gemeente zoveel mogelijk waterbestendig te maken. Dat doen we zo:
- We scheiden schoon hemelwater van vuil afvalwater
Bij het vervangen en renoveren van het rioleringssysteem zorgen we ervoor dat regenwater van straten en pleinen niet meer in het riool terecht komt. In nieuwe wijken leggen we een rioolsysteem aan waarbij alleen vervuild afvalvalwater naar de waterzuivering gaat. - We vangen hemelwater zoveel mogelijk lokaal, bovengronds en (in het) groen op
We houden hemelwater vast waar het valt en hergebruiken het indien mogelijk. We vangen hemelwater op in wadi’s of parken, op groene daken of oppervlaktewater. Door water in de bodem te laten wegzakken vult het de grondwatervoorraad aan en gaan we verdroging tegen. Zo is er ook in droge perioden voldoende water beschikbaar voor planten om te groeien. - We vergroenen de openbare ruimte
We verwijderen zinloze verharding. Door stenen te vervangen door groen verminderen we de kans op wateroverlast. Dit zorgt ervoor dat regenwater beter wegloopt en het riool minder belast. Ook houdt groen minder warmte vast dan steen. Dat is fijn tijdens hete perioden. Het groen zorgt dan voor verkoeling. - We leggen groene daken aan
Op zowel nieuwe als te renoveren gebouwen leggen we groene daken aan. Een dak met planten houdt regenwater vast. Hierdoor wordt het riool minder belast.
Plan Water en Riolering ’s-Hertogenbosch 2023-2028
Bijdragen aan een klimaatbestendige en groene omgeving is onderdeel van Plan Water en Riolering ’s-Hertogenbosch 2023-2028. Daarnaast is er binnen dit plan ook aandacht voor andere belangrijke onderwerpen zoals:
- Beschermen van de fysieke leefomgeving
- Beschermen van de volksgezondheid
- Bijdragen aan de energietransitie en circulaire economie
Meer hierover kun je lezen in het Plan Water en Riolering ‘s-Hertogenbosch 2023-2028 (pdf).
Wat kun je nog meer doen?
Koppel jouw regenpijp af
Vraag subsidie aan voor een groen dak
Vraag een boomtuin aan
Leg een geveltuin aan
Adopteer een groenstrook
Draag bij aan een betere biodiversiteit
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.