Ed van Sprundel merkt dat veel mensen huiverig zijn om energiebesparende maatregelen te nemen. Zo zou een warmtepomp heel duur zijn en veel lawaai maken. Dat is niet zijn ervaring. Alle energiebesparende maatregelen die hij nam, leveren Ed een financiële besparing op zijn energielasten op. Daarnaast heeft zijn huis meer comfort én draagt hij bij aan een meer duurzame samenleving.
Eds’ eerste energiebesparende investering was dubbel en triple glas, en daarna zonnepanelen. Hij investeerde in de afgelopen twee jaar ook in dakisolatie en een warmtepomp. Over die warmtepomp was hij aanvankelijk sceptisch, vanwege allerlei negatieve verhalen. ‘Een warmtepomp, dat is toch erg duur en maakt veel kabaal?’ Ook over de investering en de opbrengst had hij in eerste instantie vraagtekens.
Maar Ed is inmiddels overtuigd en heeft een warmtepomp gekocht. De pomp is een simpel kastje dat vlakbij de schoorsteen tegen de zolder aan is geplaatst. Het is verbonden met zijn cv-ketel en zorgt voor warm water en warmte in huis en voor koeling in de zomer. De elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, wordt opgewekt door de zonnepanelen. De waterpomp is nagenoeg geruisloos. Daarmee is Ed ook erg blij.
De warmtepomp levert Ed een besparing van twintig tot dertig procent over zijn gasverbruik op. In zeven jaar tijd verwacht hij de aanschaf van de warmtepomp te hebben terugverdiend. Inmiddels zijn z’n buren – enthousiast geworden door de verhalen van Ed - ook overtuigd van de besparing die een warmtepomp oplevert. Ook zij hebben inmiddels een warmtepomp.
Wanneer zet jij de stap?
Maak NU ook gebruik van advies en subsidie.