Bloemenkampkwartier

Het Bloemenkampkwartier ligt aan de rand van de Bossche binnenstad. Het plangebied is circa 3,2 hectare groot en wordt begrensd door de Zuid-Willemsvaart (Kanaalboulevard), Tolbrugstraat, Arena, Pastoor de Kroonstraat en Jan Heinsstraat.

Honderden betaalbare woningen in de Bossche binnenstad

Veel meer betaalbare woningen in het hart van de Bossche binnenstad. Die kans grijpen we als gemeente ’s-Hertogenbosch samen met woningbouwcorporaties Mooiland en BrabantWonen met twee handen aan. Waar achter de Arena nu een verschraald en versteend stuk stad ligt, verrijzen de komende jaren honderden betaalbare woningen in de sfeer van de Bossche binnenstad. Een fijne plek voor huidige en toekomstige bewoners én voor de bezoekers van onze stad.

Door de verouderde gebouwen te slopen, komt er ruimte voor twee keer zoveel en voornamelijk betaalbare woningen, waarmee we honderden woningzoekenden blij kunnen maken. Doordat we gefaseerd kunnen slopen en bouwen kunnen huidige bewoners die dat willen rechtstreeks doorverhuizen op de Bloemenkamp naar een nieuwe woning. De buurt verkleurt van grijs naar groen, we lossen het parkeren op uit het zicht van de openbare ruimte, bieden ruimte voor ontmoeting en brengen het verrassende en speelse karakter van de oude binnenstad weer terug.

Het Bloemenkampkwartier wordt daarmee een verrijking voor de Bossche binnenstad. Een plek om te genieten van het leven, makkelijk bereikbaar en klimaatbestendig met energiezuinige woningen, in een groene omgeving die bewegen en ontmoeten stimuleert. En dat midden tussen de Markt en de Bossche Stadsdelta – je zou er maar mogen wonen!

Ontwikkelkader ter inzage

In het ontwikkelkader staat de ruimtelijke visie voor het Bloemenkampkwartier en de kaders voor de toekomstige plannen, waaronder de bouwmogelijkheden, het programma, de ruimtelijke invulling van de buitenruimte en de beeldkwaliteit (welstandscriteria). Daarnaast staan er ook uitgangspunten in over verkeer, parkeren en bereikbaarheid, gezondheid, duurzaamheid en milieu. De gemeenteraad neemt uiteindelijk een besluit over het ontwikkelkader.

Wil je reageren op het ontwikkelkader?  

Vanaf 11 november tot en met 9 december 2024 ligt het (ontwerp) Ontwikkelkader Bloemenkampkwartier ter inzage en kun je hierop schriftelijk reageren. Dit kan per brief of online.

Bekijk het (concept) Ontwikkelkader met bijbehorende stukken:

De stukken staan ook op de gemeentelijke website onder het kopje Voorbereiding beleid.

Wil je er liever doorheen bladeren? Het boekje van het ontwikkelkader en de bijllagen liggen ook ter inzage in het Stadskantoor. De openingstijden van het Stadskantoor zijn: van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 - 17.00 uur en donderdag is er ook avondopenstelling tot 20.00 uur.

Heb je vragen?

Heb je vragen over het ontwikkelkader? Lees de veelgestelde vragen.

Ook zijn er op maandag 25 november twee inloopmomenten: tussen 17.00 en 18.00 uur en tussen 18.30 en 19.30 uur. Je bent dan welkom in het Tolhuis, aan de Mathildastraat 9. Medewerkers van de gemeente, BrabantWonen en Mooiland zijn dan aanwezig om je vragen te beantwoorden.

Hoe geef ik een reactie?

Om een reactie te geven op het ontwikkelkader, kun je het digitaal formulier gebruiken. Graag onder vermelding van zaaknummer 16946197.

Je kunt ook een brief sturen naar:

Burgemeester en wethouders van ’s-Hertogenbosch
Postbus 12345
5200 GZ ’s-Hertogenbosch
Graag onder vermelding van zaaknummer 16946197.

Onderdeel van de omgevingsdialoog

We leggen het concept-ontwikkelkader ter inzage, als onderdeel van de omgevingsdialoog met de bewoners en de omgeving van het Bloemenkampkwartier. De omgevingsdialoog is gestart in het voorjaar van 2023. Tijdens verschillende bijeenkomsten en werksessies zijn we in gesprek gegaan over de kansen en nieuwe ideeën voor de locaties Zusterflat, Stadsarchief en Carolushof. Ook vroegen we om online mee te denken. Deze gesprekken waren aanleiding om over een groter gebied na te denken. Het plangebied is daarna vergroot naar het gebied tussen de Zuid-Willemsvaart, Arena, Pastoor de Kroonstraat en Jan Heinsstraat. In maart 2024 hebben we de volgende stap gezet. We zijn in gesprek gegaan over de eerste schetsen en uitgangspunten voor het Bloemenkampkwartier. Dit was de basis voor het ontwikkelkader.

Bij de omgevingsdialoog hebben we veel waardevolle reacties en ideeën opgehaald, maar ook vragen en zorgen. Alle deze reacties nemen we mee in het verslag van de omgevingsdialoog. Ook alle schriftelijke reacties op het ontwerp-ontwikkelkader nemen we mee. Het verslag en de definitieve versie van het ontwikkelkader gaan later naar de gemeenteraad.

Bekijk de video voor een indruk van het huidige Bloemenkampkwartier. 

Het huidige Bloemenkampkwartier

Het Bloemenkampkwartier ligt in de binnenstad, naast de Arena en op loopafstand van de Markt, het Kanaalpark en de Bossche Stadsdelta. Toch is het een gebied dat weinig Bosschenaren kennen. Je loopt er langs maar niet gauw doorheen. Het is niet goed verbonden met de omgeving, prettige loop- en fietsroutes ontbreken. Er staan veel verouderde woongebouwen met gesloten plinten (onderste deel van een gebouw) en achterkantsituaties. Hierdoor voelt het gebied anoniem en niet sociaal veilig. In de openbare ruimte is veel ruimte voor auto’s en steen, maar weinig groen. Het Bloemenkampkwartier verdient het om een mooi en prettig woongebied te worden.

Ontwikkeling in fases

Het Bloemenkampkwartier wordt ontwikkeld door een samenwerking tussen de gemeente ’s-Hertogenbosch en woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland. Dit gebeurt in meerdere fases, over een periode van ruim 10 jaar. Fase 1 is de locatie Zusterflat, op de hoek van de Zuid-Willemsvaart en Tolbrugstraat. Op deze plek willen we een kantoor en zo’n 150 woningen bouwen, waarvan circa 80% sociale huur en 20% middeldure huur.

Pas als de nieuwbouw in fase 1 is gerealiseerd, worden de eerste woningen in het binnengebied gesloopt. Hierdoor kunnen de bewoners van het Bloemenkampkwartier doorverhuizen binnen hun woonbuurt. In het binnengebied worden het voormalige stadsarchief en totaal 159 woningen gesloopt. We willen zo’n 325 woningen terugbouwen, waarvan circa 60% sociale huur, 25% middenhuur en 15% middeldure en dure koopwoningen.

In de plinten is ruimte voor een nieuwe ontmoetingsruimte en andere kleinschalige functies. De nieuwe openbare ruimte wordt groen, klimaatbestendig en sociaal veilig. Het Bloemenkampkwartier krijgt de kwaliteit en uitstraling van de Bossche binnenstad, en wordt onderdeel van het dwaalgebied.