Een wereld die schuilgaat waar je nog niet eerder bewust van was

Het is tijd dat we ons meer verbinden met de omgeving door te vertragen.

De Paleisbrug functioneert als een verbindende schakel tussen wonen, reizen en werken. Voetgangers beklimmen de trappen om van A naar B te gaan, en het verkeer raast er met veel geluid onderdoor. Het is erg makkelijk om je mee te laten zuigen in de waan van de dag, maar deze brug toont je ook een adembenemend uitzicht over het aangrenzende landschap van Het Bossche Broek en De Gement. De snelheid van het dagdagelijkse verkeer lijkt daar eerder te verstillen en je wordt je ineens bewust van tijd, ruimte en kleur.

‘Otherland’ kwam voort uit een open call van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Het thema van de open call was ’s-Hertogenbosch in de Lift! 

Bossche omgeving als inspiratiebron 

Kunstenaars Liselot Cobelens en Jeanine Vloemans lieten zich inspireren door de Bossche omgeving en continue verandering die deze doormaakt. Ze hebben beide individueel werk gemaakt en besloten om deze te combineren tot één ervaring.

In Otherland staat verwondering over de omgeving en transformatie centraal. Het kunstwerk is als een levend organisme die de voorbijgangers voortdurend een jaar lang verbaast door te spelen met tijd, licht, warmte en kleur. De getoonde sculpturen in de twee liftschachten veranderen namelijk van kleur bij een temperatuur van 15 en 31 graden en de transparant gekleurde raamstickers betoveren de trap met een lichtspel dat gedurende de dag van plaats verandert. Hierdoor zijn de twee liften omgetoverd tot een eigen wereld die onzichtbare verschillen zichtbaar maakt.

Natuurlijke omgeving

Jeanine Vloemans raakte geïnspireerd door de kenmerkende planten die groeien in het ‘Het Bossche Broek’. Een aantal bijzondere planten die kenmerkend zijn voor deze plek zijn als stickers terug te herkennen. Vloemans wil anderen bewust maken van deze natuurlijke omgeving. De Dotterbloem, Scherpe Zegge en Veenpluis hebben daarom allemaal hun eigen plek bemachtigd in de lift. Tussen de planten zijn drie grote zonnen te ontdekken die een eigen symboliek dragen en de dag vertegenwoordigen: een ontwakende zonsopgang, een middagzon benen die letterlijk over de hemel loopt naar zijn hoogste punt, en als laatste de zonsondergang, waarbij een groep vogels elkaar opzoeken voor de nacht valt.

Verandering in kleur

Liselot Cobelens raakte gefascineerd door de verandering in kleur van het landschap tijdens de seizoenen en droogtes. Ze begon daarom te experimenteren met kleuren en pigmenten die reageren op temperatuurverschillen omdat ze graag de subtiele verandering in het landschap zichtbaar wil maken. Hiervoor ontwikkelde ze een moderne vorm die doet denken aan het grasrijke landschap en de moderne architectuur van de stad Den Bosch. De kleuren die ze gebruikt, zijn geïnspireerd op de tinten van de lucht tijdens zonsopgang en zonsondergang in de stad.

Biografie Liselot Cobelens (1994, Deurne)

Als Brabantse maker werkt ze aan verschillende installaties en producten die verbinding leggen tussen landschap en mens. De afgelopen jaren heeft ze onderzoek gedaan naar droogte en klimaatverandering in Nederland en Amerika. Dit onderzoek legt ze vast in bijvoorbeeld landschappelijke tapijten & installaties. Kenmerkend voor haar werk is de beleving die centraal staat. Cobelens werkt vanuit de kracht van een verhaal en het materiaal.

Biografie Jeanine Vloemans (1995, Rotterdam)

Vloemans is in 2017 afgestudeerd aan het AKV St. Joost Den Bosch en in totaal ruim tien jaar in de stad gewoond. Ze werkt in haar atelier vlakbij de Tramkade aan installaties, schilderijen en keramiek, waar verwondering en haar zoektocht naar magie in een onttoverde wereld centraal staat.

Vloemans exposeert op diverse plekken in het land en ontving in 2021 vanuit het Mondriaanfonds een werkbijdrage genaamd Kunstenaar Start. Daarnaast heeft ze al meerdere Artist in Residences bezocht. Zo werkte ze bij Van Gogh Air, Zundert in 2021 en het EKWC (Europees Keramisch Werkcentrum), Oisterwijk in 2024. 

Het kunstwerk Otherland wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente ’s-Hertogenbosch | Grafisch Atelier Den Bosch | Van Beek Smederij