“ Een icoon voor 's-Hertogenbosch én een adres voor een zondags uitje ”
De Paleisbrug is ontworpen om het historische centrum van de stad en de Spoorzone van ’s-Hertogenbosch te verbinden, maar het is meer dan dat. De brug is een park en voetgangersbrug in één. De parkbrug zélf is niet alleen een prachtig gezicht. De brug biedt ook een prachtig uitzicht op het omliggende landschap van de Bossche Broek en de Gement.
Op 12 juni 2024 is het kunstwerk Otherland feestelijk geopend door wethouder Roy Geers. Het werk komt voort uit een open call met het thema ‘s-Hertogenbosch in de Lift!’. Eind 2023 riepen we Bossche makers op om een voorstel in te dienen voor een kunstwerk in samenspel met de twee schuine liften. Kunstenaars Liselot Cobelens en Jeanine Vloemans zijn uit zestien geweldige inzendingen als winnaars gekozen. Hun ontwerpen zijn gecombineerd en de kunstenaars lieten zich inspireren door de Bossche omgeving en continue verandering die deze doormaakt.
In Otherland staat verwondering over de omgeving en transformatie centraal. Het kunstwerk is als een levend organisme die de voorbijgangers voortdurend een jaar lang verbaast door te spelen met tijd, licht, warmte en kleur.
De getoonde sculpturen in de twee liftschachten veranderen van kleur bij een temperatuur van 15 en 31 graden. De raamstickers, geïnspireerd op de zon en planten uit Het Bossche Broek, betoveren de trap met een lichtspel dat gedurende de dag van plaats verandert. Hierdoor zijn de twee liften omgetoverd tot een eigen wereld waar je even stil bij moet staan.
Het werk is in ieder geval tot eind 2024 te zien.
De 250 meter lange en 10 meter brede Paleisbrug heeft ruimte voor een lift, voetgangersstroken, planten, bomen, bankjes en verlichting, allemaal geïntegreerd in gevouwen Cortenstaal. De bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk van deze staalsoort. De planten worden belicht, evenals de bankjes en paden, waardoor de Paleisbrug een aangename plek is om te wandelen en te gaan zitten, zelfs 's nachts. In de zomer wordt warmte opgeslagen die in de winter wordt gebruikt voor de vloerverwarming. De vloerverwarming zorgt voor een lage temperatuur in het dek en de trap van de brug zodat er geen zout nodig is als het gaat vriezen. In de zomer blijft de lift aangenaam koel, dank zij grote ventilatoren die de koude onder de brug de lift in blazen.
Helaas zijn de liften bij de Paleisbrug buiten gebruik. Uit onderzoek is gebleken dat standaard reparties niet mogelijk zijn, waardoor een inschatting van kosten ook lastig is. Op 20 september 2023 is een raadsvoorstel (pdf) ingediend en heeft de gemeenteraad het aangevraagde voorbereidingskrediet van € 150.000 goedgekeurd. Daarna is de aanbesteding gestart en hebben we een bouwteam geformeerd. Dit bouwteam heeft een uitvoeringsontwerp opgesteld met de bijbehorende begroting en concrete uitvoeringsplanning.
Op 2 juli 2024 heeft de gemeenteraad akkoord gegeven op het ingediende raadsvoorstel (pdf). Dat betekent dat we het plan gaan uitvoeren en er nieuwe liften komen bij de Paleisbrug die recht omhoog gaan, oftewel verticaal.
We zijn op dit moment druk bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe liften. We moeten onder andere vergunningen aanvragen, de materialen bestellen en uiteindelijk de werkzaamheden laten uitvoeren. Dat heeft wat tijd nodig. In het tweede kwartaal van 2025 verwachten we te kunnen starten met het bouwen van de nieuwe liften.
Om de tijd te overbruggen voor het ontwerpen en realiseren van nieuwe liften, hebben we gekeken naar haalbare en betaalbare, tijdelijke oplossingen zodat iedereen in de tussentijd toch gebruik kan maken van de Paleisbrug.
Inmiddels zijn er twee tijdelijke liften geplaatst aan beide kanten van de Paleisbrug en in gebruik genomen op 12 april 2024. Op diezelfde plek worden straks ook de nieuwe liften geplaatst. We zorgen ervoor dat de tijdelijke liften zolang mogelijk blijven staan.
Wilt u nieuws over de liften via e-mail ontvangen? Meld u dan aan.
"Vanwege de lengte van de brug en het spectaculaire uitzicht over de Gement, het inundatiegebied vanaf waar het Hollandse leger in 1629 de stad innam, is op de brug een verblijfsgebied gemaakt. Het park op de brug sluit aan op het uitzicht, maar ook op het groen langs de Dommel en het verblijfsgebied rondom de Hofvijver in het Paleiskwartier. Hiermee is ‘s-Hertogenbosch een unieke plek rijker."
"De beplanting van de Paleisbrug is als een weelderig landschap. Elk jaargetijde heeft zijn eigen beleving. Van het voorjaar tot in de winter blijft de tuin aantrekkelijk. Niet alleen voor de bezoekers maar ook vogels, vlinders, bijen en insecten zullen zich daar thuis voelen."