De Bossche Stadsdelta, gelegen aan beide zijden van de Dieze, staat aan de vooravond van een indrukwekkende transformatie. Op 8 oktober 2024 heeft de gemeenteraad het Ontwikkelplan Bossche Stadsdelta en het Gebiedspaspoort Tramkade vastgesteld, waarmee de ontwikkeling van dit unieke gebied in 's-Hertogenbosch in volle vaart verder kan.
De Bossche Stadsdelta omvat de Kop van ’t Zand en Orthenpoort Zuid, samen met het gebied rondom de Dieze tot aan de Citadellaan. Dit gebied zal de komende jaren uitgroeien tot een levendig stadsdeel waar wonen, werken, cultuur en recreatie samenkomen. Het Ontwikkelplan dat nu is vastgesteld, vormt de basis voor de toekomstige ontwikkelingen.
Het Ontwikkelplan Bossche Stadsdelta biedt kaders voor de verdeling van verschillende functies zoals wonen, werken en cultuur. Deze verdeling sluit aan bij de levendige Bossche routes en versterkt de unieke identiteit van de verschillende deelgebieden. Ook worden bouwmogelijkheden en belangrijke uitgangspunten voor bereikbaarheid, duurzaamheid en milieu in dit plan vastgelegd. Het is een belangrijk document dat richting geeft aan de gefaseerde ontwikkeling van het gebied en zorgt voor een gebalanceerde en toekomstbestendige invulling. Per deelgebied kunnen de betreffende ontwikkelende partijen met het opstellen van hun uitwerking (Gebiedspaspoort) aan de slag. Het uiteindelijke resultaat is een hoogwaardige nieuwe stadswijk Bossche Stadsdelta met een mix aan functies, die een aanvulling en meerwaarde vormt voor de Brede Binnenstad van ’s-Hertogenbosch.
De ontwikkeling van de Bossche Stadsdelta verloopt in fases, waarbij de focus ligt op het behoud van het unieke karakter van de stad, terwijl er volop ruimte is voor vernieuwing. De Bossche Stadsdelta wordt een plek waar historie en innovatie elkaar ontmoeten, en waar de stad van de toekomst zich op een duurzame manier kan ontwikkelen. Met de vaststelling van deze plannen wordt er een stevige basis gelegd voor een nieuwe, bruisende stadsdelta.
Lees het ontwikkelplan Bossche Stadsdelta (pdf)
Een van de deelgebieden binnen de Bossche Stadsdelta is de Tramkade. Dit gebied, gelegen tussen de kade langs de Dieze, de Buitendijk en de Veemarktweg, staat bekend om zijn creatieve en innovatieve karakter. Met de vaststelling van het Gebiedspaspoort Tramkade kunnen de plannen voor dit gebied nu verder worden uitgewerkt. Het gebied wordt opgedeeld in 11 kavels en 4 waterkavels, waar ruimte is voor creatieve initiatieven, wonen en werken. Net als in het Ontwikkelplan, ligt er veel nadruk op duurzaamheid, bereikbaarheid en milieu.
Meer informatie over het gebiedspaspoort Tramkade staat op de pagina Toekomst Tramkade. Voor Citadelpoort is een participatief ontwerpproces met betrokkenen gehouden. Meer informatie staat op de pagina Citadelpoort.
De Bossche Stadsdelta wordt een dynamisch stedelijk gebied. Niet alleen van en voor alle Bosschenaren, maar ook ver daarbuiten. Het biedt volop ruimte voor inspirerende en laagdrempelige nieuwe ideeën. Voor plannen op het kruisvlak van ontmoeting, cultuur, sport, werk en duurzame vernieuwing. Het is daarna de uitdaging om dit gebied ‘voor eeuwig jong’ en daarmee dynamisch te houden. Dit vraagt ook iets van de toekomstige gebouwen.
Het gebied wordt meer afgestemd op de voetganger en fietser. Met verbindende routes wordt het onderdeel van het stedelijk weefsel.
Download het Gebiedsperspectief (pdf)
In 2020 heeft de raad het Gebiedsperspectief Bossche Stadsdelta vastgesteld. Een verdiepende haalbaarheidsanalyse was nodig voordat er met het ontwikkelplan voor de gebiedsontwikkeling kan worden gestart. Deze haalbaarheidsfase is nu afgerond. Daarin zijn ook de tussentijds toegevoegde opgaven uit het bestuursakkoord meegenomen. Het college heeft op 21 maart 2023 besloten dat zij de resultaten van de haalbaarheidsfase met een positief advies om de gebiedsontwikkeling verder uit te gaan werken, zal voorleggen aan de gemeenteraad.
Lees alle resultaten van het haalbaarheidsonderzoek Bossche Stadsdelta, waarin ook alle conclusies staan verwoord.
Indicatie van verdeling 45.000 m2 programma voor wonen/werken/horeca/recreatie
Op basis van alle onderzoeken en de resultaten uit de haalbaarheidsfase constateren we dat er voldoende basis is om nu de plannen, in samenwerking met stakeholders en belanghebbenden, uit te werken. Deze samenwerking is essentieel voor de haalbaarheid van de totale gebiedsontwikkeling.
Heb je vragen? Neem contact op. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief Spoorzone.
Contact opnemen
Aanmelden nieuwsbrief
Lees de laatste nieuwsbrief