Het verhaal van Casper (24)

Casper Roos (24) is al vier jaar een van de jongerenambassadeurs van ’s-Hertogenbosch. Hij praat vol passie over deze bijzondere vrijwilligersbaan waarmee hij nog lang niet klaar is. “Ik ben verliefd op dit project, omdat het zo enorm waardevol is.”

Deze uitspraak lag voordat hij jongerenambassadeur werd absoluut niet voor de hand. Toen hij zo’n zes jaar geleden door een vriend werd benaderd, zag hij het absoluut niet zitten. “Ik heb nooit plezier in school gehad en zat destijds vooral lekker met vrienden te chillen en blowen op bankjes, echt een puberding.” Die vriend, zelf destijds jongerenambassadeur, drong twee jaar lang aan om een keer te komen kijken. Uiteindelijk kreeg hij Casper zover.

“Ik had er helemaal geen behoefte aan me in mijn vrije tijd in te zetten voor de maatschappij”, vertelt hij. “Maar ik kwam binnen op de wekelijkse bijeenkomst van jongerenambassadeurs en dacht over de andere jongeren: moeten zij ook mij vertegenwoordigen? Hierdoor zag ik potentie, want de jongeren waarmee ik omging hadden bij de jongerenambassadeurs nog geen stem. Daardoor voelde ik me gedreven om te blijven hangen.” 

”Ik ben een linkse rakker en werd bij de jongerenambassadeurs al snel ontzettend goede vrienden met een echte VVD’er. Mijn vooroordelen vielen weg. Ik kwam erachter dat je met een groep jongeren bijeen kan zitten met totaal andere meningen en achtergronden, maar samen toch echt een geweldige tijd kunt hebben en heel veel kunt bereiken. Iedereen zit daar met één doel: het beter maken voor jongeren in de stad. Jongerenambassadeur word je vrijwillig, maar het werk is niet vrijblijvend”, benadrukt Casper. Iedereen wordt donderdagavond verwacht tijdens de wekelijkse bijeenkomst in het Stadskantoor. 

Iedere jongerenambassadeur kiest zelf het thema waarmee diegene zich wil gaan bezighouden. De groep moet de portefeuille goedkeuren. Voor Casper lag voor de hand dat zijn portefeuille ‘drugsgebruik’ zou zijn. Met zijn eigen vriendenkring sprak hij daar vaak over en hij gaf ook al gevraagd en ongevraagd drugsvoorlichting. Zelf was hij inmiddels gestopt met blowen. Als Jongerenambassadeur ‘drugsgebruik’ zette Casper verschillende evenementen op, stond hij voor schoolklassen en stapte hij af op groepjes gebruikende jongeren op straat. Daarna veranderde hij zijn portefeuille naar ‘Nachtleven’. “Voor mezelf was het beter mijn focus te verleggen naar talentontwikkeling. Ik ondersteun nu jongeren die feesten willen organiseren. Leer ze hoe ze hun eigen concept behouden, dat ze een organisatietje moeten opzetten, hoe dat werkt en begeleid ze daarbij. Dat is de leukere kant van het nachtleven.”

De jongerenambassadeurs geven gevraagd én ongevraagd advies. Vanuit hun eigen portefeuille, maar ook als collectief. Samen staan ze sterk. De wekelijkse meetings worden georganiseerd door de projectleider en projectmedewerker, vaak oud-jongerenambassadeurs. Zij begeleiden, regelen gastsprekers en stimuleren de groep bezig te blijven en de individuele leden om aan hun eigen thema te werken. De begeleiders blijven meer op de achtergrond, maar vragen soms toestemming om mee te praten. “We zijn een adviesorgaan dat de jeugd een stem geeft. Als jongerenambassadeur kun je overal binnenlopen. We worden regelmatig onderschat, maar wij geven zeer serieuze en goed onderbouwde kritiek. Bij veel bedrijven en organisaties hebben we laten zien hoe professioneel een groep van 14 tot en met 27-jarigen kan zijn. Wij bereiden ons heel goed voor en sturen nooit iemand alleen op pad.”

“Voor je persoonlijke ontwikkeling is jongerenambassadeur ook enorm waardevol”, vertelt Casper. “Je leert de gemeentelijke organisatie kennen, hoe de politiek werkt. Je leert spreken voor mensen, professionele documenten opstellen voor verschillende doelgroepen en omgaan met verschillende mensen uit diverse culturen.” 

“Ik heb vooral leren hulp vragen. Omdat ik op school had gefaald, wilde ik eerst alles alleen doen om te bewijzen dat ik wél iets kon. Door de jongerenambassadeurs ben ik me gaan realiseren dat jezelf bewijzen ook betekent dat je met anderen kunt samenwerken. Je staat het sterkst met een team om je heen. Ik ben heel goed gaan inzien wat samenwerken brengt en heb daarnaast feedback beter leren verwerken. De afgelopen jaren heb ik gezien hoe jongeren door deze functie worden opgebouwd en enorm groeien als persoon. Onderling ontstaan banden voor het leven. De invloed is heel groot op ieders persoonlijk leven, professioneel leven en carrière.”

Casper vindt dat de Bossche jongerenambassadeurs meer bekendheid verdienen. Hij pleit ervoor dat er op scholen meer aandacht komt voor deze mooie vrijwilligersbaan. Het is immers dé kans voor jongeren om hun stem te laten horen. Daarnaast verdient deze groep gedreven jongeren volgens hem structureel een plek aan tafels in de stad waar beslissingen worden genomen die ook of vooral jongeren raken. Bijvoorbeeld bij gebiedsontwikkeling, onderwijs, cultuur en wonen.

 

Lees hier meer informatie over de jongerenambassadeurs. Zelf aan de slag als jongerenambassadeur voor onze stad? Vul het digitaal contactformulier in en onze projectleider neemt zo snel mogelijk contact met je op!