Citytrainer@School – Janice

Janice (15) kwam twee jaar geleden met haar gezin uit China voor een betere toekomst naar Nederland. Ze was erg verlegen toen ze in ’s-Hertogenbosch in de Internationale Schakelklas (ISK) kwam. Maar in het tweede jaar op deze school kreeg ze Citytrainer@School in haar lespakket en leerde ze spelenderwijs de stad kennen én haar Nederlands is nu zo goed dat ze niet meer verlegen is en veel meer durft, zoals een interview geven in het Nederlands!

In het tweede jaar ISK hoort Citytrainer tot het lespakket en niet alleen Janice heeft veel aan dit bijzondere vak gehad. “Alle leerlingen uit mijn klas zijn beter Nederlands gaan spreken, omdat we heel veel in de praktijk oefenden met samenwerken en praten, ook met de Nederlandse leerlingen van de Bossche Vakschool.”

Enthousiast en lachend vertelt zij dat ze tijdens de uren Citytrainer met de klas veel culturele uitjes heeft gehad in de stad. “We hadden stadswandelingen, zijn naar de Sint-Jan geweest en een paar keer naar het museum. Ook mochten we twee keer helpen boten bouwen voor Bosch Parade. Daarvoor hebben we kartonnen maskers gemaakt. Dat deed ik heel graag. Ik heb veel geleerd over Den Bosch. Het is een erg mooie stad. Citytrainer is een prachtig vak.”

Gesport is er ook bij Citytrainer. De leerlingen moesten zelf een basketbaltoernooi voor hun school organiseren. Eerst alle taken bedenken en vervolgens taken verdelen, schema’s opstellen en regelen dat alle benodigde spullen er waren en de basketballers de goede kleding meenamen. “Omdat ik niet zo goed kan basketballen, heb ik gezegd dat ik wel scheidsrechter wilde zijn”, vertelt Janice. “De docent vond dat een goed idee, omdat ik dan goed kon oefenen met de Nederlands taal. Ik floot de wedstrijden van de meisjes. Het was echt top. Ik moest veel verschillende woorden leren en gebruiken. Thuis had ik de spelregels geleerd. Ik mocht hard roepen en schreeuwen. Dat gaf me een heel ander gevoel. Iedereen luisterde naar mij! Daar houd ik wel van.”

“Eén keer was moeilijk, want er was een punt gescoord dat volgens mij niet klopte. Ik keurde het af. Eerst waren de speelsters boos op mij, maar toen ik had uitgelegd waarom het punt werd afgekeurd vonden ze het toch goed. Ik kreeg een compliment van de docent. Hij vond het knap van mij dat ik rustig was gebleven en duidelijk had gesproken. Ik wist wel dat ik dat kon. Als er een probleem is, zoek ik altijd graag een oplossing.”

Wat heb je geleerd van Citytrainer?
“Vooral Nederlands praten. Het eerste half jaar hier was ik ontzettend verlegen. Ik durfde niks tegen andere mensen te zeggen. Dat gaat nu veel beter. Ik heb ook veel Nederlandse vrienden, werk bij Jumbo. Af en toe ben ik nu soms zelfs brutaal. Samenwerken was in het begin ook lastig, omdat ik niet goed kon uitleggen wat ik wilde. Dat lukt nu wel. Ik heb ook geleerd te presenteren voor een groep en dat je thuis goed moet leren wat je wilt gaan vertellen, zodat je bij de presentatie niet op je computer hoeft te kijken.”

“Door Citytrainer heb ik veel de taal kunnen oefenen met Nederlandse mensen, dat zou zonder dit vak veel minder zijn geweest. Ik vind alle Nederlandse mensen lief. Ze praten rustig tegen me en vinden het geen probleem om naar mij te luisteren of iets op een andere manier te zeggen als ik het niet begrijp.”

“Ik zou nog veel meer willen organiseren, bijvoorbeeld de straat schoonmaken. Ik werk voor een goede toekomst. Daarvoor zijn we ook naar Nederland gekomen. Mijn moeder zei dat ik dokter of tandarts zou kunnen worden, maar ik wil later advocaat zijn. Volgend schooljaar ga ik naar de havo en daarna naar vwo en de universiteit.”

“Ik houd heel erg van samenwerken. Ik ben heel sociaal en vriendelijk, maar heb graag de leiding. Behalve wanneer mensen beter zijn of meer weten dan ik. Dan luister ik goed naar hen, omdat ik dan veel van ze kan leren. Mijn broertje van twaalf is nog erg verlegen. Ik hoop dat ik voor hem een voorbeeld ben, zodat hij ook meer gaat durven.”

Lees hier meer over alle cursussen van Citytrainer.

 

Citytrainer@School is een cursus voor leerlingen van VMBO-scholen Van Maerlant, Bossche Vakschool, Internationale Schakelklas en Yuverta. In de lessen scherpen ze hun sportieve, creatieve, organisatorische en sociale talenten aan en zetten deze in op school, hun wijk of stad. De lessen staan in het teken van ‘levensecht leren’. De handen uit de mouwen in plaats van leren uit een boek, op verschillende plekken in de stad.