Citytrainer Buurt en Verenigingen - Fardowsa

“Op de certificaatuitreiking van Citytrainer stond ik best zelfverzekerd voor de grote groep mensen die daar bij was. Vroeger zou ik dat doodeng hebben gevonden. Nu dacht ik: wow, ik kan het!” Fardowsa (20) straalt helemaal als ze dit vertelt. Ze hoorde tijdens haar stage van de cursus Citytrainer Buurt en Verenigingen. Deze sluit mooi aan bij haar opleiding Sociaal Werk op het Koning Willem 1 College en haar plan om later met jongeren te gaan werken.

Nu is Fardowsa Citytrainer Buurt en Verenigingen en ze legt graag uit hoe het traject verloopt. “Met een kleine groep van zes deelnemers kwamen we wekelijks een avond bij elkaar in jongerencentrum 4West. De eerste keer hoorden we wat we allemaal gingen doen. In de lessen daarna waren we steeds lekker zelf bezig in de praktijk. Iedere week moesten drie van ons een gymles voorbereiden en die aan de andere drie plus de twee begeleiders geven in de gymzaal. Zo leerden we een les bedenken, voorbereiden, invullen en uitvoeren. Aan het eind van de les gaven we elkaar feedback en noemden we verbeterpunten.”

“Op zo’n praktijkavond werk je als Citytrainer met de kop-romp-staart methode. Kop staat voor de opwarming. Je vertelt wat je wilt gaan doen en hoe het spel begint”, licht Fadowsa toe. “Romp staat voor het spel of de activiteit zelf en staart is het eind van het spel, dan doe je bijvoorbeeld nog een afsluitend wedstrijdje, bijvoorbeeld de jongens tegen de meisjes of je gaat gezamenlijk opruimen. De focus ligt op hoe je een gymles geeft.”

“Toen ik me inschreef voor Citytrainer vroeg begeleider Remco waarop ik me wilde concentreren, wat mijn leerpunt was. Dat was voor mij oprecht voor een grote groep durven staan. Voor de cursus zou ik voor een groep zijn gaan stotteren en ergens aan gaan zitten frommelen om afleiding te zoeken van de spanning. Door het vele oefenen kan ik een groep nu aan. Ik durf mensen aan te spreken als ze niet luisteren en durf te vragen of ze willen gaan zitten. Dat is het belangrijkste dat ik heb geleerd. Jongeren luisteren niet makkelijk en omdat ik later met jeugd wil gaan werken is het fijn dat ik nu weet hoe ik daarmee kan omgaan.”

Na de basiscursus hebben de Citytrainers in spé drie maanden de tijd om op stage in de praktijk te laten zien wat ze kunnen. Fardowsa organiseerde tijdens die stage een meidenavond in jongerencentrum Noord waarop ze samen bodyscrub hebben gemaakt. Na afloop kon iedereen een eigen potje mee naar huis nemen. Ze had zelf alles bedacht, een recept gezocht, dat thuis uitgeprobeerd, de avond van A tot Z voorbereid en uitgevoerd.

“Voor Citytrainer dacht ik dat lesgeven niks voor mij was, omdat vast niemand naar mij zou willen luisteren. Door de cursus heb ik mezelf het tegendeel bewezen. Zolang je zelf sterk in je schoenen staat lukt dat prima. Ik leerde om duidelijk te spreken en rustig te blijven, ook als iemand uit de groep niet goed meedoet met een spel.”

Lesgeven vindt ze inmiddels extra leuk, ook omdat er zo veel verschillende kinderen zijn. “De één is verlegen, de ander heel druk. Als docent kun je heel belangrijk zijn voor ze zijn. Mensen hebben het vaak over probleemkinderen, maar ze luisteren niet naar ze. Ik doe dat wel en leer ook heel veel van ze. Omdat ik in dezelfde wijk woon, herkennen ze me nu soms op straat en komen ze bij mij met problemen.”

Na Citytrainer is Fardowsa gevraagd of ze niet activiteiten wil gaan organiseren en begeleiden op een Kraijcek Playground waar volop kan worden gesport. Ze wil nog even kijken of ze dat kan combineren met haar schoolstage, maar het lijkt haar zeker leuk, omdat ze dan blijft oefenen in organiseren en groepen begeleiden.

Lees hier meer over alle cursussen van Citytrainer.


*Citytrainer Buurt en Verenigingen is een cursus voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar. Ze scherpen hun sportieve, creatieve, organisatorische en sociale talenten aan en zetten deze in op school, de wijk of andere plekken in de stad.